Mugurii de brad cresc în vârful cetinilor, sunt ușor de recunoscut după culoarea verde crud, sunt fragezi și dacă îi zdrobim între dinți, au un gust acrișor, răspândind o aromă extraordinară.

În scop terapeutic, mugurii se recoltează atunci când au între trei și șapte cm. Perioada de recoltare diferă de la an la an.

Dacă obișnuiți să culegeți mugurii în fiecare an, să nu recoltați din aceleași locuri deoarece brazi nu se vor mai dezvolta bine.

Printre altele, bradul are capacitatea de a fixa calciul în oase, fapt pentru care este recomandat produsul rezultat din macerarea mugurilor să fie folosit în tratamentul rahitismului. Sunt un ajutor neprețuit și în combaterea osteoporozei.

Mugurii de brad, mestecați în gură, au capacitatea de a potoli setea, de a dezinfecta cavitatea bucală și ne feresc de bolile de plămâni, împrospătează respirația și reglează pofta de mâncare.

Mugurii de brad au efect asupra întregului organism.

Sunt recomandați persoanelor care suferă de tulburări respiratorii

Siropul obținut din mugurii de brad este tonic pulmonar, antiseptic și este recomandat persoanelor cu tulburări respiratorii. Acest sirop are un conținut bogat de vitamina C, putând fi folosit și pentru depășirea mai ușoară a perioadelor stresante și obositoare.

În plus, este un diuretic cu efect blând.

Dacă acest sirop este pregătit cu miere, capătă o putere dezinfectantă, calmantă și ajută în regenerarea țesuturilor afectate de infecții.

Pentru anemii, se recomandă o cură de trei săptămâni, timp în care se iau câteva lingurițe de sirop, cu cinci minute înainte de masă.

Pentru înlăturarea stărilor de vomă, se mestecă ( nu se înghit! ) câțiva muguri culeși recent.

Persoanelor care lucrează în condiții de stres, li se recomandă consumarea a cinci lingurițe de sirop, înainte de masă.

Acest sirop ajută și glicemia să revină la valorile normale, în cazul consumul de câteva lingurițe.

Moduri de folosire

-Se fierb 1 kg de muguri în cinci sau șase litrii de apă, se strecoară și se toarnă în cadă, în apa de baie.

-Din mugurii proaspeți sau uscați de brad, se prepară o infuzie: o linguriță la o cană cu apă; ceaiul astfel rezultat are efecte benefice în formele ușoare sau medii ale unor boli respiratorii precum astm bronșic în faza de debut, tuse uscată și viroze, mai ales în cazul copiilor.

-Pentru a face sirop din muguri de brad, se fierb un kilogram de muguri timp de 20 de minute, în 2 litrii de apă, apoi după răcire se adaugă un kg de zahăr dizolvat într-un litru de apă, se amestecă, se strecoară și se toarnă fierbinte în sticle, apoi se închid sticlele ermetic și se păstrează la frigider sau în pivniță, după răcire.