Ceaiul făcut din năpraznic, o plantă medicinală recomandată pentru normalizarea activității secretorii a glandelor sexuale atât la bărbați, cât și la femei, precum și pentru îmbunătățirea rezistenței organismului.
Deși are un miros neplăcut, este una dintre plantele medicinale cele mai folosite în Vestul Europei, datorită paletei largi de utilizări în scopuri terapeutice.
Ce este Năpraznicul?
Năpraznicul este o plantă pe care o întâlnim preponderent în zonele muntoase, la marginea pădurilor de brad sau molid, pe albiile pârâurilor, pe rupturile malurilor, precum și în zonele umede ale drumurilor forestiere.
Deși are o lungă istorie ca plantă medicinală la toate popoarele europene, a fost mai puțin studiată de medicina modernă iar efectele sale terapeutice dovedite rămânând, încă, neexplicate.
Englezii cunosc această plantă sub denumirea de Herb Robert. În medicina tradițională românească, era utilizat în sterilitate masculină și feminină, impotență, fibrom uterin, frigiditate, hemoragii uterine, chisturi ovariene, tumori, tulburări menstruale, anemie, astenie și diaree.
Beneficii
Această plantă conține o multitudine de substanțe benefice, tanine, uleiuri volatile, minerale și vitamine.
Are un conținut semnificativ de potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, vitamine precum A, B și C.
În scopuri medicinale, este utilizată pentru tratarea problemelor ficatului și inflamațiilor vezicii biliare și a diareii.
Are proprietăți antibiotice, adaptogene, astringente, antivirale, digestive, diuretice, antioxidante și sedative.
Tratarea infertilității la bărbați și la femei
Curele cu ceai de năpraznic ajută la tratarea impotenței, a oligospermiei și a astenospermiei la bărbați și a fibroamelor uterine, chisturilor ovariene sau a tulburărilor de ciclu menstrual și ovulație la femei.
Remediul pentru sterilizate, la femei
Se administrează sub formă de infuzie combinată, câte 200 ml de patru ori pe zi, pe stomacul gol.
Se poate lua și sub formă de comprimate, câte 4-6 pe zi, în cure de trei luni urmate de 1-2 luni de pauză.
Alte beneficii
-principiile active și germaniul din componența sa ajută la oxigenarea celulelor, astfel ajutând la capacitatea lor de a combate bolile fără ajutorul antibioticelor, grăbind vindecarea
-îmbunătățește vitalitatea și tonusul organismului
-normalizează activitatea secretoare a glandelor sexuale
-protejează organismul împotriva radiațiilor
-îmbunătățește starea generală și rezistența organismului împotriva virusurilor
-normalizează procesul de diviziune celulară
Acest ceai are efect cicatrizant și stimulent imunitar local, este indicat asocierea lui cu plante antiseptice urinare mai puternice, precum tinctură de ienupăr, merișor, tinctură de pin sau de rășină
Când sunt zdrobite, frunzele proaspete au un miros asemănător cu cel de cauciuc ars, iar când sunt frecate de copt, acest miros respinge țânțarii.
Mod de preparare
Se pun două lingurițe de frunze mărunțite fin în 250 ml de apă la temperatura camerei și se lasă timp de 8 ore. După aceea, se strecoară.
Separat, se face un infiltrat din două lingurițe de plantă. Aceasta se pune în 250 ml de apă clocotită, se acoperă pentru 10 minute, după care se strecoară. După ce se mai răcește, se amestecă cu primul preparat și se bea în cursul unei zile.
Atenție!
Pentru acest ceai nu se folosește apa de la robinet, doar apa plantă sau de izvor care nu este mai veche de 48 de ore.
Contraindicații
Nu există contraindicații sau reacții toxice dovedite, însă, până la completarea studiului, este recomandată evitarea consumului în timpul sarcinii și a perioadei de alăptare.
Tinctura de năpraznic – Rețetă
Într-un borcan de culoare închisă, se pun 50 g de plantă mărunțită, apoi se toarnă alcool alimentar de 70 de grade și se lasă la macerat timp de 15 zile. Se agită din când în când. După cele 15 zile, se strecoară.
Se ia câte o linguriță din tinctura rezultată, înainte de mese, de trei sau patru ori pe zi, diluată în apă.