Sarea face „minuni” în gospodărie – 13 utilizări inedite! Orice gospodină trebuie să cunoască aceste trucuri folositoare. Economisesc bani și timp deopotrivă!

Aplanează focul

Dacă ați uitat mâncarea pe foc și v-ați trezit cu oala în flăcări, turnați repede 1 cană cu sare pe fundul cratiței. Puneți capacul și veți vedea că în scurt timp focul se va potoli. Nu turnați apă în oală, căci mai rău va intensifica reacția.

Redă luciul vaselor din cupru
Dacă aveți vase din cupru care s-au oxidat și și-au pierdut luciul, le puteți readuce la viață cu sare și oțet. Înmuiați un spălător în oțet și presărați-l cu sare grunjoasă. Frecați cu el zonele înnegrite de pe vase. Veți vedea cât de repede se curăță și își recapătă patina pierdută.

Curăță frigiderul

Sarea și bicarbonatul de sodiu au proprietăți abrazive ușoare și pot fi folosite la curățarea frigiderului. În plus, dezinfectează, igienizează și înlătură mirosurile pregnante din de mâncare din frigider.

Amestecați ¼ cană de sare cu ¼ cană de bicarbonat de sodiu. Presărați amestecul pe locurile murdare din frigider. Înmuiați un burete în apă caldă și începeți să frecați ușor.

Curăță tocătoarele

Tocătoarele se pătează deseori de la fructele și legumele colorate, sau de la verdețuri. Un mod simplu de a le curăță și dezinfecta totodată este să folosiți sare. Ștergeți tocătorul cu o cârpă umezită. Presărați puțină sare pe toată suprafața și lăsați-o să stea 10 minute. Începeți apoi să frecați cu un burete.

Desfundă chiuveta înfundată

Din când în când, scurgerea de la chiuvetă se înfundă, din cauza resturilor de mâncare și a reziduurilor grase care ajung pe țevi.

Puneți ¼ cană de sare în scurgere. Adăugați apoi 1 cană de bicarbonat de sodiu. Lăsați aceste două ingrediente să își facă efectul peste noapte.

În ziua următoare, turnați în scurgere o cratiță cu apă clocotită. Veți vedea că scurgerea va funcționa din nou bine.

Previne mucegăirea brânzeturilor

Dacă ai cumpărat un calup mare de brânză tare (precum caș sau parmezan) și nu vrei să mucegăiască în frigider, folosește sarea pe post de conservant. Fă o saramură dintr-o jumătate de cană de apă caldă și 1 lingură de sare. Înmuiați în saramură o bucată de tifon, stoarceți excesul de lichid și înveliți bucata de brânză în el. Păstrați brânza în frigider. sarea va împiedica apariția mucegaiului.

Testează prospețimea ouălor

O metodă simplă de a verifica dacă ouăle sunt proaspete sau vechi este aceasta: puneți 2 căni de apă într-un bol înalt și adăugați 2 linguri de sare; amestecați să se dizolve. Introduceți oul în această soluție și dacă se ridică la suprafață și plutește, înseamnă că este expirat. Dacă se scufundă, înseamnă că este încă suficient de proaspăt pentru a fi consumat.

Albește lenjeria de pat

Clorul este prima soluție la care ne gândim atunci când avem de-a face cu lenjerii de pat îngălbenite sau pătate. Deși este eficient, acest înălbitor este făcut din substanțe chimice și deteriorează țesăturile.